Новий закон про вибори - крок до двопалатності?

Новий закон про вибори, окрім різних підводних каменів, котрі покликані обмежити представництво міноритарних груп населення, повернув нас до змішаної системи виборів.
 
По суті, ми отримали два види депутатів (списочники і мажоритарники), з яких різний «спрос»: від списочника очікується представлення конкретної партії (і просування програми дій конкретної партії) у парламенті, а від мажоритарника — представлення інтересів свого конкретного округу.
Таким чином, маючи дві категорії парламентарів з принципово різним типом представництва, можливо є доцільним назвати одну з цих категорій «верхньою палатою», а другу — «нижньою», і кожна займалася б собі тим, на що її туди делегували: одні вирішували б концептуальні та ідейні питання — зовнішня політика, загальна внутрішня політика, загальна соціальна політика тощо; а інші — вирішували б більш нагальні питання, які стосуються в т.ч. і регіональної та міжрегіональної політики?
 
Наскільки, на Ваш погляд, є доцільною змішана система? Також хотілося б почути Ваші думки, аргументи з приводу двопалатності: чи доцільна така в Україні, і якщо так — яку саме форму двопалатності ви бачите оптимальною для наших умов?

3 коментарі

Михайло Шморгун
Новий закон про вибори це крок до соціальних бунтів, висячих на гілляках депутатів, мерів та їх політтехнологів… 225 війн — брудних і безпрєдєльних кампаній закінчаться великою соціальною трачкою, де поняття "їх і наш" буде максимально розмитим… Двопалатність — може стати наслідком цих подій, таким собі «предсмертним системним компромісом», а не наслідком прийняття цього закону… Хоча думка цікава і потребує часу на її осмислення...)
Захар Подкидишев
Миша, вешать будут всех, независимо от того, кто ты — кандидат, политтехнолог, стратег, политконсультант, да хоть Папа Римский, раздающий гречку с дустом и червивые консервы.
У нас уже были и мажоритарные выборы, и смешанные, и пропорциональные. И что? депутататы-мажоритарщики сильно отстаивали интересы избирателей округа? — индейская национальная избушка) Детутаты-списочники сильно беспокоились об отставинии идеологических дорм своих партий? — та же избушка.
По моему мнению дело не в законе, а политической культуре и сознательности наших граждан. Если не исправить ситуацию, то нам, что двухпалатный, что трёхпалатный парламент — всё едино…
Михайло Шморгун
Згоден. Системні зміни можливі а) За межею системи, коли зовнішні фактори заставляють систему змінюватися б) З середини системи — коли є ідея яка обєднує системні зусилля для протистоянню виклику, або для досягнення усвідомленої нової якості в) Зміни також можливі під час розпаду системи. Це відбувається через зруйнування каналів комунікацій всередині системи, або взаємне відторгнення частин системи… Згідно цього сценарію — взаємне усвідомлене мочіловоя, це наслідок відсутності компромісу між елітою та громадянами по двум першим сценаріям… Просто жаль людей, які не розуміють, що «аннушка уже разлила масло», а чия голова злетить під трамваєм — це справа долі і крайньої форми нефарта…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте