Інтернет-цензура, Порнографія, Свобода Слова

Кілька днів тому на круглому столі з обговорення молодіжних аспектів програми Об'єднаної Опозиції у Чернівцях, разом з іншим, мова зайшла про необхідність цензурувати Інтернет, щоб зменшити кількість порнографії (такі заклики робив активіст партії УДАР Володимир Карагяур).
Наші друзі-росіяни пішли далі – вони сьогодні обговорюють такий Законопроект (№ 89417-6) у Державній Думі. Все починається з «боротьби з порнографією» а закінчується фільтруванням «любой иной информации, запрещённой к распространению в России решениями судов» (цитата із Законопроекту). 

Рада при Президентові РФ з питань розвитку громадянського суспільства і прав людини заявляє, що «процедура блокування інтернет-контенту передбачає обмеження доступу до інформації, забороненої чи небажаної для дітей, для всіх користувачів російського сегменту мережі Інтернет — без можливої ​​апеляції і процедури повторного розгляду, без будь-яких обмежень, які дозволили б трактувати запропоновані заходи не як введення цензури, що прямо заборонено Конституцією Російської Федерації і обмежує право людей на доступ до інформації, анітрохи не наближаючи до вирішення заявлених в законопроекті завдань».

Разом з тим, спільнота користувачів російськомовної Вікіпедії прийняла рішення закрити російськомовний розділ сайту 10 липня у знак протесту проти прийннятя Законопроекту № 89417-6: «Лобісти та активісти, які підтримують дані поправки, стверджують, що вони спрямовані виключно проти контенту на зразок дитячої порнографії «і тому подібних речей», але дотримання положеннь і формулювань, винесених на обговорення, спричинить створення в Росії аналогу «великого китайського файервола». Практика застосування законодавства, існуюча в Росії, говорить про високу ймовірність найгіршого сценарію, при якому незабаром доступ до Вікіпедії буде закрито по всій країні».

11 липня буде проходити друге читання закону в Державній Думі РФ. Поправки набудуть чинності після третього читання, дата якого поки не визначена.
Практика застосування законодавства, що існує в Україні, дає підстави думати що в разі прийняття у нас подібних законів, вони також будуть застосовуватися для обмеження свободи слова.

Будь-які «етичні» намагання цензурувати свободу висловлювань неодмінно переростають у політичні. 

4 коментарі

Святослав Вишинський
Між іншим: російськими судами заборонені до зберігання і розповсюдження в якості «екстремістських» декілька українських історичних досліджень про Українську Повстанську Армію та Голодомор 1932-1933 рр. В т.ч. збірку архівних документів.
Святослав Вишинський
P.S. Тож потім не дивно, що лідер партії УДАР на телепрограмі в Москві (12 грудня 2011 р.) не може чітко озвучити свою позицію і врешті «ведеться» на провокацію:

Олег Тудан
Очевидно же, что ограничить/заблокировать количество порнографии в интернете стремятся в основном лица, либо имеющие какие-либо проблемы в сексуальной сфере, либо с пуританским взглядом на общество, либо получающие удовольствие от возможности запрещать.

Вместо того, чтобы бороться с порнографией, надо развить нормальное сексуальное воспитание детей/молодежи/и даже зрелых граждан, так как именно их перевоспитать наиболее трудно.

Порнографию.Ограничить. Невозможно.

Смиритесь уже с этим, в конце концов.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте