"Проблеми закордоном? Здавайся в поліцію!": українське посольство таке українське

Вчора не встиг на літак у Франкфурті. Чесно вам скажу, ситуація не з приємних. Особливо, коли віза закінчується через три години, квиток не підлягає обміну, і на новий не вистачає коштів.

Телефоную до українського посольства в Німеччині. Жінка незадоволеним голосом питається, що трапилося. Пояснюю.

«Ну, знаєте, ви теж знайшли час дзвонити. В нас кінець робочого дня, і я вже йду додому. Звісно, можу вам дати свій номер мобільного — але допомогти я навряд чи зможу. А де саме ви знаходитесь? У Франкфурті? А, ну то взагалі чого ви сюди телефонуєте? Це не наш консульський округ. Знаєте, йдіть краще до поліції в аеропорту, може вам там чимось поможуть. Досвіданья». Все.

Трохи не по собі від перспективи опинитися в чужій країні абсолютно поза законом. До речі, при прострочці шенгенської візи — нев'їздний режим на кілька років. Уявляю собі реакцію американського посольства на схожу ситуацію з громадянином Сполучених Штатів.

Допоміг фейсбук з порадою Максима Бурбака та Андрія Круглашова. В результаті Люфтганза зробила знижку в 215 євро на наступний рейс, до 23:59 я пройшов митницю і дочекався ранкового літака в трансферній зоні.

Питання: за що посольство отримує гроші із моїх податків? Певне, за те, що забезпечує своїми «порадами» стабільне надходження штрафів від нелегалів для місцевої поліції. Чому мені може бути відмовлено в належній консультації в разі нагальної потреби, а я не можу відмовитись сплачувати, до прикладу, ПДВ?
 
Проблема в тім, що в Україні таке ставлення до громадян з боку держслужб — тотальне. Система держслужби відверто зажралася: починаючи від освіти і охорони здоров'я — і закінчуючи посольствами. Бо при всій некомпетентності і малоефективності, ця система має монополію впливу на цілі сфери життя інших людей. Дома до цього звикаєш, знаходиш потрібні для виживання важелі та контакти. А потрапивши в безвихідність закордоном — відчуваєш всю гостроту іронії.
 
Монопольна держава спаскуджує суть будь-якого сервісу. Саме тому держава повинна мати мінімум сервісів і служб. І навіть в цьому мінімумі — конкурувати із аутсорсними приватними компаніями. Бо без конкуренції ніякої якості, ніякого належного сервісу і ніякого людського ставлення не буде. Ніколи.

10 коментарів

Віктор Довганич
Треба було пообіцяти винагороду співробітникам посольства, вони би допомогли. Просто так звикли. Для них такі дзвінки взагалі дикість.
Максим Пансик
«Допоміг фейсбук з порадою Максима Бурбака та Андрія Круглашова. В результаті Люфтганза зробила знижку в 215 євро на наступний рейс, до 23:59 я пройшов митницю і дочекався ранкового літака в трансферній зоні.» Пане Вадим, чи не могли б ви описати вихід із проблемної ситуації більш детально. Всіляке в житті буває, а український сервіс, такий український, на жаль буде таким ще довгенько.
Сергій Батаєв
«порадою Максима Бурбака та Андрія Круглашова»

Можна детальніше про цей момент та який зв'язок з

«В результаті Люфтганза зробила знижку в 215 євро на наступний рейс»
Вадим Міський
Розказую.
Я спробував пояснити представникам Люфтганзи (від якої в мене був попередній квиток), що віза закінчується, а грошей (465 євро) на новий — не вистачає. Вони щиро поспівчували, бо мій попередній квиток «не підлягав обміну», і гроші за нього не повернуть.

Отримавши «пораду» в посольстві, я написав у фб, і Андрій Круглашов прокоментував:
«Вадим, проси другой самолет. Мне в США даже безоплатно дали, когда попросил и очень хотел. Не думай о визе, думай о самолете». Я зібрав всі «остаткі духа» — і пішов в квитковий центр, на цей раз вимагаючи менеджера. Менеджер спитав скільки в мене є грошей, я відповів що біля 200 євро. В результаті мені дали квиток за 250. (Певне, треба було сказати що нема зовсім — може дали б і безоплатно. Але мудрі думки завжди приходять опісля).

Ну, квиток був на руках: виліт о 09-35 ранку наступного дня. Але віза-то закінчується сьогодні.
Максим Бурбак пише: «В мене була схожа ситуація в Відні. Пройти погранців, дочекайся заврашніго рейса та їдь додому». Мені двічі відмовили пройти паспортний контроль, бо фактично, в мене майже 12 годин до літака залишалось. Тобто, навіть до паспортистів не підпускали: в них є спецохорона на кожному вході. Зупиняють, дивляться квиток, якщо рейс незабаром — пускають, в іншому випадку — ні: їм також не хочеться колекціонувати нелегалів в трансферній зоні. Але Максим пише «треба пройти» — обійшов всі входи до митниці, знайшов не дуже злого на вигляд охоронця, пояснив як є, він довго дзвонив комусь по телефону і питав чи можна таке зробити. Хтось «нагорі» дав добро, і охоронець мене пропустив. Наостанок сказав, що я мав би дуже великі проблеми, якби термін візи закінчився.
Максим Пансик
Дякую за детальну відповідь. Дай Боже, щоб допомогла комусь у скруті.
Захар Подкидишев
Вадим, вы так доблестно попинали наше государство. Все вам сопереживали — лайков наставили на ваш пост. А я позволю задать себе один простой вопрос — почему на самолёт опоздали? Насколько мне известно в тот день во Франкфурте стихийных бедствий не было.
Вадим Міський
Захар, с точки зрения отношений Гражданина и Государства это не имеет ни малейшего значения. Именно поэтому ограничусь таким ответом на ваш провокационный вопрос: «были причины». Безусловно от меня мало зависящие. Но, даже если и не мало — это никоим образом не оправдывает действия посольства. И не позволяет ему лишать меня надледащей поддержки.
Захар Подкидишев
Вадим, у меня складывается впечатление, что лекции по логике в университете вы безбожно прогуливали. Вы описываете следствие, но не называете его причину. Я задал вам абсолютно нормальный вопрос исключительно с целью оценить уровень ваших претензий к государству. Потому, что если вы проспали, и не успели на самолёт, тогда вы требуете слишком много к своей скромной персоне. А если вы ехали в аэропорт, попали в ДТП и вам пришлось ехать в больницу — тогда ваши претензии в достаточной мере обоснованны.
Вадим Міський
Захаре, вимушений вас розчарувати. Влада існує для обслуговування потреб громадян. А не навпаки. Тому, ваша репліка щодо логіки — безпідставна. Хоча, вона таки має підстави, якщо ми говоритимемо з вами про радянську логіку. Чи про логіку «Держави» із романів Оруелла чи Замятіна. Коли є потреба — громадянин, що платить податки має право отримати сервіс. Жінка в посольстві, доречі, зовсім не цікавилась причиною затримки на рейс: в неї просто «скоро закінчувався робочий день».

Хоча в причині затримки немає нічого надзвичайного: в мене трішки запізнився потяг, не одразу зорієнувався в аеропорту, і була трішки задовга черга на здачу багажу. В результаті, поки дійшла моя черга — багаж вже не приймали, і вимушений був нікуди не летіти.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте