Сьогодні День Європи — день солідарності й нашого європейського майбутнього

Подивіться на обличчя європейців на відео. Вони на флешмобі, присвяченому Дню Європи — святу примирення та об’єднання країн Європейського континенту, яке європейці святкують щороку 9 травня. Оркестр серед міста виконує “Оду до радості” Людвиґа ван Бетховена, гімн Європи. Натовп, єдиний у своїму різномаїтті, піхоплює і співає слова гімну, котрий виражає ідеали свободи, миру та солідарності, що їх відстоює Європа.









Саме у цей день, 9 травня, 63 роки тому міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман представив усьому світові своє бачення майбутнього єдиної Європи — ключ до миру та добробуту на континенті у той час, коли люди ще не оправились від травм минулої війни, а Європа була недалокою від третьої світової.

Декларація Шумана вважається відправною точкою на шляху до Дня Європи.

“Європа не буде зведена вся й одразу, або у відповідності з одним планом. Вона буде побудована через конкретні досягнення, серед яких найперше — створити справжню солідарність” — Роберт Шуман.


Ідея Шумана полягала перш за все в тому, щоб зробити війну вкрай невигідною, і тому — неможливою. 9 травня 1950 року він закликав передусім Францію та Німеччину — давніх суперників, а разом з ними й інші країни Європи, об’єднати їхні вугільні та сталеливарні галузі промисловості, зробивши управління ними спільним та наднаціональним. Пов’язавши міцно свої економіки європейські країни зробили малоймовірними війни між собою, і це забезпечує мир на нашому континенті.

Читайте також: “Це була справжня дипломатична бомба”: Паскаль Фонтен про заснування Об'єднаної Європи 

Започатковане Об’єднання Вугілля та Сталі згодом переросло в розгалужені й багатосторонні зв’язки між країнами Європи. Спостерігаючи це, у 1985 році лідери ЄС на самміті в Мілані вирішили увіковічити день проголошення Декларації Шумана. Від того часу й донині 9 травня вважається днем народження Об’єднаної Європи — “Днем Європи”.

Ця дата співпадає з Днем Перемоги у Другій світовій війні (8 травня у країнах Західної Європи) і не дає нам забути про те, що нинішньому миру передували кровопролитні війни та величезні втрати.

На День Європи ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію та, що найголовніше, наше спільне майбутнє. Наше європейське майбутнє.
 
Для CitizenJournal.info.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте