Чернівчани викидають токсичні відходи, бо ніхто їх централізовано не утилізує

Відпрацьовані батарейки через вміст важких металів — кадмію, ртуті, літію свинцю, та інших — є одними з найтоксичніших відходів. Одна “пальчикова” батарейка може забруднити до 400 літрів води або ж 20 квадратних метрів ґрунту. Навідміну від країн Євросоюзу, де токсичні відходи сортують та утилізують окремо, в Україні вони зі звичайним сміттям опиняються на звалищах, звідки важкі метали потрапляють у ґрунт та стічні або ґрунтові води. Або ж їх спалюють, і тоді небезпечні речовини потрапляють у повітря.
 

Ярема ТЕВТУЛЬ, професор хімічного факультету ЧНУ розповідає, що практично нічого в Україні дотепер не збиралося, все викидалося: або сусіду на город, або в смітник. І навіть якщо ми батарейку викинули у контейнер для сміття, потім вона пішла на сміттєзвалище. Тут тоненька металічна стінка, батарейка ржавіє і все одно шкідливі речовини потрапляють в довкілля. Дощі падають, ґрунтовими водами переносяться у водойми потім частина з них буде в нас на столі.
 


Унікальний завод з переробки батарейок — простоює



 
У 2012 році у Львові запрацював третій на території Європи завод з утилізації батарейок, він може переробляти тонну батарейок в день. Проте, завод простоює: батарейки до нього потрібно доставити, а люди поки просто їх викидають з побутовим сміттям: окремих місць збору батарейок немає практично ніде. В тому числі, й через складну процедуру ліцензування.
Керівниця проекту з впровадження в Україні європейських шляхів вирішення проблеми електронних відходів екоорганізації “Мама-86” Ольга ЦИГУЛЬОВА сказала DW, що є багато громадських і корпоративних ініціатив зі збору, але батарейки часто просто накопичують: “Виявилося, вкрай мало ліцензій на утилізацію, більше на збір і транспортування батарейок та електровідходів”.
 

“Збір та транспортування небезпечних відходів до місця переробки — ахілесова п’ята утилізації небезпечних відходів в Україні”.

Держпідприємство “Аргентум” повідомило, що станом на кінець 2012 року тут отримали майже дві тонни відпрацьованих батарейок й акумуляторів усіх типів. Проте, переробили в дослідному режимі лише 400 кілограмів: для повноцінного запуску лінії переробки потрібно більше матеріалу. Неперероблені батарейки відсортували та зберігають на складі. Виявляється, саме збір та транспортування небезпечних відходів до місця переробки — ахілесова п’ята проекту, навіть незважаючи на те, що ДП “Аргентум” приймає їх безкоштовно (в країнах ЄС переробники беруть за свої послуги кошти).

Що робити: національна компетенція



 
Європейська практика поводження з відходами базується на принципі “Хто забруднює, той і платить” і передбачає, що витрати з утилізації відходів повинні нести особи чи організації, котрі ці відходи виробляють чи імпортують. Рамкова Директива щодо відходів, яка закріплює цей принцип, діє в країнах ЄС ще від 1975 року. В Україні такої практики досі немає, проте нещодавно міністр екології Олег ПРОСКУРЯКОВ заявив, що Мінекології готуєтья розробити і реалізувати ряд програм, в яких врахує цей європейський досвід.
 

“Сміттєві детективи” Німеччини є, безумовно, одним з найцікавіших прикладів контролю за чистотою довкілля від токсичних відходів.

Безумовно, одним з найцікавіших прикладів контролю за чистотою довкілля від токсичних відходів є німецькі “Сміттєві детективи” — служба контролю над сортуванням відходів. Ці незвичні детективи відстежують тих, хто влаштовує несанкціоновані звалища, а також контролюють склад сміття, що йде на полігони, аби не допуститипотрапляння до нього небезпечних відходів. (“Європейська практика поводження з відходами: проблеми, рішення, перспективи”, стор. 59).

Що робити: компетенція та відповідальність чернівчан



 
Сьогодні Чернівці все ще знаходяться на вершині рейтингу найбільш екологічно чистих міст України. Відповідальність за збереження екології лежить в першу чергу на місцевих органах влади, які мали б створити умови для безпечної утилізації шкідливих відходів.
Чи не єдиний в Україні успішний приклад централізованого збору небезпечних відходів на території населеного пункту — Черкаси. Тут станом на початок року діяло 24 пункти прийому батарейок, люмінісцентних ламп, акумуляторів та інших приладів, що містять ртуть. Оголошення про пункти збору розміщені на під’їздах, і при накопиченні достатньої кількості їх везуть на переробку до ДП “Аргентум”, а відпрацьовані люмінісцентні лампи — на підприємство “Микитртуть”.
“Просте вирішення проблеми небезпечних відходів на рівні міста — прийняти рішення органу місцевого самоврядування про утилізацію небезпечного сміття, яке передбачало б встановлення спеціальних урн, порядок відбору та роботи підрядника, який транспортуватиме сміття від урн до місця переробки”.

— Просте вирішення проблеми небезпечних відходів на рівні міста — прийняти рішення органу місцевого самоврядування про утилізацію небезпечного сміття, яке передбачало б встановлення спеціальних урн, порядок відбору та роботи підрядника, який транспортуватиме сміття від урн до місця переробки, — зазначила в коментарі CitizenJournalпрограмний директор ІПЦ «Наше Право» Оксана ВАЩУК. — Саме це й варто зробити Чернівецькій міській раді, якщо вона піклується про здоров’я мешканців міста.

На фото: пункти прийому небезпечного сміття у Черкасах
 


Здати батарейки у Чернівцях — можна!


 
Найперше, що слід почати робити вже сьогодні — не викидати батарейки та інші небезпечні відходи разом із побутовим сміттям. Заведіть окрему ємність для відпрацьованих батарейок у себе в квартирі, а краще — в під’їзді чи в робочому офісі. Роздрукуйте оголошення про шкоду від потрапляння батарейок у ґрунт, в якому зверніть увагу сусідів та колег на необхідність викидати батарейки саме у виготовлену вами урну. Довкілля буде Вам вдячним.
“Найперше, що слід почати робити вже сьогодні — не викидати батарейки та інші небезпечні відходи разом із побутовим сміттям”.

Віднести зібрані батарейки чернівчани можуть у всі магазини мережі “Мультимедіа”, а також у сервіс-центр мобільного оператора МТС на Соборній площі.

Для CitizenJournal.info 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте